VRF Klima Sistemleri
İçindekiler
VRF klima sistemleri, özellikle büyük binalarda, geniş yaşam ve sosyal alanlarında önemli yer tutmaktadır. İçerinin hava kapasitesi, hava kalitesi, istenilen ayarlarda soğukluk ya da sıcaklık ayarları dikkat isteyen noktalardır. Sıklıkla kullanılan merkezi klima sistemleri insanların yapıların içerisinde temiz ve sağlık hava solumasını, mevsimsel sıcaklıklarda rahat etmelerini sağlanmaktadır. Kullanılan klima sistemlerinin çeşitleri bulunmaktadır. Bunların arasında günümüzde en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi VRF Sistemleri olarak geçmektedir. Atlas Klima olarak VRF sistemlerini hemen hemen pek çok yapıda işlevsel hâle getirmekteyiz. Peki, VRF sistemini bu kadar sık kullanılır yapan nedir?
VRF Klima Sistemleri Nedir?
Konutlarda ya da ticari alanlarda fark etmeksizin kullanılan klima sistemlerinin her açıdan tasarruflu ve faydalı olması istenmektedir. Bu nedenle sıklıkla çevre ve enerji dostu mekanizmalardan faydalanılmaktadır. İşte bu dost işlevli mekanizmalardan en sık tercih edileni VRF klima sistemleridir. VRF sistemlerinin merkezi klima sistemlerinden pek bir farkı bulunmamaktadır. Peki, tam anlamı ile incelemek gerekirse VRF Sistemleri nedir?
VRF ifadesinin açılımı “Variable Refrigerant Flow” şeklindedir. Türkçesi ile “Değişken debili soğutucu akışkan sistemleri” demektir. Yani, bunu da açmak gerekir ise, VRF klima sistemi, kendi sisteminde bulundurduğu akışkan debisini değiştirmektedir. Bu şekilde ihtiyaç hâlindeki kapasiteyi, istenilen şekillerde ayarlama imkânı sunmaktadır. VRF sisteminde birden fazla iç ünite sistemi tek bir boru hattının döşenmesi ile birlikte tek bir dış üniteye bağlı olarak çalışmaktadır. Bu şekilde de pek çok açıdan tasarruf sağlanmakta ve verim alınmaktadır.
VRF Klima Sistemlerinin Çalışma Prensipleri
VRF klima sistemleri karmaşık bir yapı gibi görünse de genel anlamda değildir. Basit bir anlatımla ifade etmek gerekirse çalışma prensipleri şu şekilde ilerlemektedir; yapının, binanın vb. dış kısmında bir ünite ya da ünite grubu bulunmaktadır. Bunlar dış sistem olarak bilinmektedir. Bu dış üniteden bina, yapı vb. içerisinde birden fazla iç ünite sistemi yerleştirilmektedir.
Son derece hassas bir yapıya sahiptir. Özellikle bakır borular ile iç sistem döşenmektedir. Bu bakır borular ile birlikte yapı içerisinde sistemin içerisindeki soğutucu gaz ve sıvıdan bir dolaşım sağlanır. Dış ünite kontrol merkezi olarak adlandırılabilir. Bu şekilde de merkezî sistemden iç sistemlere tek bir kontrol sağlanarak istenilen ısı, hava dağıtımı gerçekleştirilmektedir. VRF sistemlerinin çalışma prensibinde öne çıkan nokta ise şudur; VRF yapısının özelliği sayesinde, bireysel ısınma sistemleri sağlanmasıdır. Bu da bize VRF’nin avantajlarını çağrıştırmaktadır.
VRF Klima Sistemleri Kullanmanın Avantajları
VRF klima sistemleri ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir klima mekanizmasıdır. Birden fazla avantajı bulunmaktadır. Bunlara yakından bakmak mümkündür.
VRF sistemlerin kullanılmasındaki en önemli avantaj iklimlendirme verimidir. VRF özelliği sayesinde tek bir ana üniteden iletilen havanın farklı alanlarda farklı ısı ayarlarına yükseltilmesi ya da düşürülmesidir. Merkezî sistemde olduğu gibi bir dış ünite bulunmakta ve birden fazla iç ünite sistemi kontrol edilmektedir. Ancak VRF olduğunda bu kontrolde farklı oda, ev vb. alanlarda farklı derecelere ulaşmak mümkündür. Bu da özellikle bu sistemin yaşam alanlarında kullanılmasını arttırmaktadır.
VRF sistemin bir diğer avantajı kullanım süresidir. Bu sistemde yıllık çalışma süresinde artış sağlanabilmektedir. Kullanılan yüksek teknoloji sayesinde sabit hız kullanılabilme özelliği ile birlikte yıllık çalışma süresi arttırılmaktadır. Bu da yine mekanizmanın uzun ömürlü olmasını sağlamakta, enerji ve maddi anlamda tasarruf oluşturmaktadır.
Sistemin diğer avantajları arasında elbette kalite ve konfor yer almaktadır. Tüm alanlarda kullanılabilir olması, çok sayıda iş merkezine, aileye vb. aynı kalitede hava ve sıcaklık verimini kolaylaştırmaktadır. Her ünitenin ana merkezden kontrolü sayesinde de yine yapı içerisinde genel bir konfordan söz etmek mümkündür. Aynı zamanda kullanım amacına göre tasarlanabilmesi, birden fazla alana yayılabilmesi ve farklı ısı ayarlarının yapılabilmesi ile birlikte oldukça geniş alanda çok sayıda kişiye ulaşması ve bir noktadan kontrol edilmesi avantajlar arasına girmektedir.
VRF sistemlerinin en önemli avantajlarından bir tanesi de gereksiz iklimlendirmeden kaçınmaktır. İstenilen alanda istenilen ayarlamanın yapısına müsaade etmektedir. Bu da istenmeyen, gerek olmayan alanlarda boşuna iklimlendirme yapmanın önüne geçmektedir. Yine bu avantajı sayesinde de hem tasarruf sağlanmakta hem de verim alınabilmektedir.
Özel tercih seçenekleri ile tasarlanabilmesi, rahat kurulum imkânı sağlamaktadır. Tasarruf ve konforu aynı anda sunması ile birlikte ister otellerde ister hastanelerde ya da apartmanlarda kullanımı ile konuma özel, yüksek güvenli yapısı ve az alan kaplaması sayesinde her alanda kullanıma açıktır. Ayrıca, uzun ömürlü olması, düşük maliyete sahip olması ve düşük ses seviyesine sahip olması ile birlikte avantajları artmaktadır.
VRF Klima Sistemlerinin Ekipmanları
Atlas Klima olarak da, VRF klima sistemleri sayesinde bina içerisinde farklı noktalarında farklı ısının ayarlamasını yapmak mümkündür. Bu da ana mekanizmadan bina içerisine döşenen bakır boru iç sistemleri sayesinde gerçekleştirilmektedir. VRF klima sistemleri bu denli bir ayrıştırıcı özelliğe sahip olduğu için, evlerde kullanılan klasik klima sistemlerinden farklıdır. Bu nedenle de birden fazla organa sahiptir. VRF klima sistemlerinin temel organları ise şu şekildedir; iç ünitede yer alan evaporatör, dış ünitede yer alan kondenser, iç ve dış ünite arası bağlantı sağlayan bakır boru hatları, iç ve dış ünite arası bağlantı sağlayan sinyal hatları, son olarak da bireysel ve merkezî kumandalardır.
VRF Klima Sistem Çeşitliliği
VRF klima sistemlerinin kullanım alanlarına, konumlandırıldıkları yapılara göre çeşitlendirmek mümkündür. Kullanılacak alana göre ihtiyaç olunan seçeneği tercih etmek mümkündür. Peki, ne tür seçenekler bulunmaktadır? VRF klima sistemleri bir dış ünite kondenserinin soğutulma şekline göre ikiye ayrılır, bir de işletme özelliklerine göre ikiye ayrılmaktadır.
Dış ünite kondenserinin soğutulma şekline göre; hava soğutmalı VRF sistemleri ve su soğutmalı VRF sistemleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Hava soğutmalı şekli en çok tercih edilenlerdendir. Dış ünite kondenser kısmında ısı transferi fanlar sayesinde havaya yapılmaktadır. Su soğutmalı sistemde ise, ısının herhangi bir kaynak sayesinde sağlanan suya aktarılma şeklidir. Bu sistemde dış üniteler küçüktür çünkü fana ihtiyaç olmamaktadır. İşletme özelliklerine göre de sistem iki gruba ayrılır; Heat Pump VRF sistemleri ve Heat Recorvery VRF sistemleridir. İlk sistemde aynı ayarda ısıtma ya da soğutma sağlamaktadır. İkinci sisteme göre daha ekonomik bir mekanizmaya sahiptir. İkinci sistemde ise istenen ayarlarda soğutma modunda çalıştırılma yapılabilmektedir. Bu sistemde amaç daha çok ısının geri kazanımını sağlamaktır.
VRF Klima Sistemleri ile İlgili Sık Sorulan Sorular
-
VRF klima sistemleri hangi alan ve yapılarda kullanılmaktadır?
VRF klima sistemlerine hastaneler, havaalanları, tiyatro ve sinemalarda, AVMlerde, fabrikalarda, ofislerde, restoran ve otellerde, villalarda ve apartmanlarda, lüks geniş yapılarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
-
VRF Sisteminin Bakımı Zor mudur?
Sistemin bakımı zor değildir. Dış üniteden başlayan bakımda detaylı temizlikler, kaçak kontrolleri, parçaların bakımları gerçekleştirilmektedir. Bakım sayesinde uzun ömürlü ve tasarruf sağlayan bir mekanizmaya sahip olmak mümkündür.
-
VRF Sistemlerin Kurulumu Maliyetli midir?
Sistemin kurulumu işin uzmanı firmalar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde karmaşık yapıya sahip olmayan, ekonomik olan mekanizmanın kurulumu da maliyetli olmayacaktır.
-
VRF Klima Sistemlerin En Avantajlı Yönü Hangisidir?
Sistem, merkezî sistemlerle benzerlik göstermekle birlikte aynı anda farklı noktalara farklı hava yayma özelliği vardır. Bu şekilde çevre dostu bir yön sergilemekte, ekonomik ve enerji alanında tasarruf sağlamaktadır. Gereksiz alanların iklimlendirilmesinin önüne geçmektedir.
-
VRF Sistemleri Yapı Üzerinde Geniş Yer Kaplar Mı?
Sistemin avantajlı yönlerinden birisi de kolay kurulumu, isteğe ve ihtiyaca göre çeşitlendirilmesidir. Bu yönüyle de ana ünite dar bir alana sığabilmektedir.