Merkezi Klima Sistemleri
İçindekiler
Merkezi klima sistemleri günümüzde sıklıkla kullanılan iklimlendirme sistemlerinden bir tanesidir. Pek çok farklı mekânda ve alanda karşımıza rahatlıkla çıkan cihazlardır. Güvenilir firmaların üretimi ve kurulumu ile birlikte, alanda sağlıklı bir gaz akışı dağıtımı sağlamaktadır. Büyük iş alanları, merkezleri, ofisler, üniversiteler ya da hastaneler gibi geniş bölgelerde mutlaka tercih edilmektedir.
Merkezi Klima Sistemleri Nedir?
Merkezi klima sistemleri bir iklimlendirme mekanizmasıdır. Bu mekanizmada, merkezi klima sistemi olarak kullanılması demek tek bir panelin, tek bir dış ünitenin kullanılıyor olması demektir. Bu tek dış ünite, mekân içerisinde yer alan, birden fazla iç alan ünitesini kontrol altına almaktadır. Oldukça kullanışlı, verimli ve güvenilir bir sistemdir. Özellikle büyük geniş mekânların iç alan iklimlendirme sistemlerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Merkezi klima sistemleri ile tek bir noktadan güç sağlanmaktadır. Genel bir sistemdir. Ana klima sistemine bağlı birden fazla kollar ile iç klima sistemleri çalıştırılmaktadır. Bu sistemin kullanılmasında amaç daha çok kolay ve pratik bir alan ısıtma sistemi kurmaktır.
Merkezi Klima Sistemlerinin Çalışma Şekli
Merkezi klima sisteminin çalışma şekli sanıldığı gibi zor ya da karmaşık değil. Farklı kollar ile iç alanlarda iklimlendirme yapıyor olması karmaşık bir yapıya sahip olduğunu göstermemektedir. Merkezi klima sistemlerinin çalışma şekli bir ana kanal sayesinde pratik hâle dönüşmektedir. Birden fazla iç mekanizma bu ana kanal ile yönetilmektedir. Sistemin içerisinde yer almakta olan sıvı ve gazın debisi değişiklik göstermek üzere ayarlanmaktadır. Yani, iç mekânlarda istenildiği anda farklı noktalarda farklı derecelerin ayarlanabilmesini sağlamaktadır. Elbette ana merkezden verilen tek bir ısı ayarı tüm alana da aynı ısıyı yayabilir. Bu kişi, kurum vb. isteği üzerine ayarlanabilmektedir. Buradaki kilit nokta, örneğin bir hastanenin ya da üniversite binasının dış ortamına ana mekanizmanın yerleştirilmiş olması ve bu mekanizmadan da bina içerisine farklı kollar aracılığı ile istenilen şekilde ısının yayılmasıdır. Atlas Klima Sistemleri olarak da tüm alanlarda en güvenilir merkezi klima sistemlerinin çalışma şekli rahatlıkla sağlanabilmektedir.
Merkezi Klima Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir?
Merkezi klima sistemlerinin çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlilik ile mekânların kullanım alanına göre bir ısı dağıtımı söz konusu olmaktadır. Merkezi klima sistemlerinde karşımıza iki farklı çalışma şekli çıkmaktadır. Bunlardan ilki Heat Recorf VRF denilen sistemdir. Bu çalışma şeklinde amaç, aynı anda merkezde hem ısıtma hem soğutma sistemi sunabilmektir. İkinci yöntem ise Heat Pump VRF denilen sistemdir. Burada amaç aynı anda ya sadece ısıtma ya da sadece soğutmanın mümkün olmasıdır. Daha önce de dediğimiz gibi sistemdeki çeşitlilik, iklimlendirmenin kullanılacağı mekâna göre değişiyor olmasından kaynaklanmaktadır. Konutlarda, villa site benzeri geniş yaşam mekânlarında, kongre sinema tiyatro merkezlerinde, hastaneler, büyük kamu kuruluşları, okul fakülte vb. eğitim alanlarında merkezi sistemler tercih edilmektedir. Ayrıca, yine kullanılacağı alana göre değişmekle birlikte, duvar kurulumu, tavan ya da kaset tipi kurulum, ayaklı kurulum benzeri farklı modellemeleri de bulunmaktadır. İster ısı kullanım amaçlı ister fizikî kurulum amaçlı olsun, yerleşim alanına göre merkezi klima sistemlerinde çeşitliliğe rastlamak mümkündür.
Merkezi Klima Sistemlerinin Kurulumuna Dair
Merkezi klima sistemlerinde kurulum için önemli olan adım binanın fizikî yapısının dikkatlice incelenmesidir. Binanın büyüklüğü, yapısı, kullanım nedeni klima sisteminin kurulumu için önem taşımaktadır. Binanın (fakülte, okul, hastane vb.) içyapısının hava koşulları, kalitesi, enerji tasarrufundaki gereklilik, yasal durumlar önemlidir. Bunun nedeni, sistemin kurulumunda ve sonrasında bakımında zorluk yaşamamak, daha etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Merkezi kanaldan dağıtım sağlanacağı için, kanalların doğru yerleşimi, dağılımı, hava kalitesinin korunması, gürültünün önlenmesi kurulum aşamasında dikkat edilecek noktalardır. Yine binanın hem konumu hem de kullanım amacı klima sistemlerinin hangi çeşidinin kullanılacağına dair bilgi de verecektir. Merkezi klima sistemleri çok karışık bir yapı olmasa da, kurulum aşamasında ileride sorun yaşamamak adına mutlaka profesyonel firmalar ile iletişime geçmek önem taşımaktadır. Bu noktada Atlas Klima kaliteli ve kusursuz bir çalışma ile istenilen sistemin kurulumunu gerçekleştirebilmektedir.
Merkezi Klima Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Özellikle büyük binalarda, geniş merkezlerde, AVM, hastane vb. alanlarında iklimlendirme sistemlerinin kurulması kulağa maliyetli gelecektir. Sadece kurulumu açısından değil bakım ve tamiratı açısından da zorluklar oluşturabilir. Bu nedenle klima sistemlerinin avantajları arasında maliyetten tasarruf ilk madde olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun nedeni geniş bir alan üzerinde birbirinden farklı klima sistemleri kullanmak yerine tek bir panele sahip, merkezi sistemli bir klima mekanizması kurmak enerjiden ve maliyetten tasarruf sağlayacaktır. Tek bir merkezi sistemin kurulumu, bakımı, panelden diğer alanların kontrolü ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. Spor alanları, okullar, hastaneler gibi insanların yoğun olduğu, gün boyu çalıştığı, koşturduğu, alan içerisinde fazlaca vakit geçirdiği düşünülür ise, merkezi sistemli bir iklimlendirme mekanizması kurmak hava kalitesi ve sağlığı açısından da fayda sağlayacaktır.
Genel anlamda klima sistemlerinin avantajları arasında; maliyetten ve enerjiden tasarruf, pratik kurulum ve kullanımı, eşit ısı dağılımı, tüm bina yapılarına uygun bir şekilde kurulum sağlanması, tek bir panel üzerinden tüm kolların kontrolünün sağlanması yer almaktadır.
Merkezi Klima Sistemleri: Bakım ve Onarım
Klima sistemlerinde bakım ve onarım es geçilmemelidir. Uzun ömürlü kullanım açısından mutlaka belirli aralıklarda bakım ve onarım sağlanmalıdır. Aynı zamanda verimli bir çalışma, doğru hava iletimi açısından da işin uzmanı firmalar tarafından bakımları yerine getirilmelidir. Kurulumunu sağlayan firmalar, bakımını sağlayan işletmeler ya da binanın müteahhitlerinin bina yapım aşamasında anlaşma sağladığı firmalar aracılığı ile klima sistemlerinin bakımı gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle AVMler, hastaneler gibi yoğun ortamlarda bakım şart koşulmaktadır. Bu sistemlerin kurulum aşamasında ve sonrasındaki bakım onarım aşamalarında uyulması gereken yasal prosedürler de yer almaktadır. Buradaki detaylara göre, vaktinde, mevsimsel olarak, en doğru zamanlarda bakımları aksatılmamalıdır. Böylece enerji tasarrufu sağlanacak, sıcak soğuk hava iletiminde sorun yaşanmayacak, sistem uzun ömürlü olacaktır.
Merkezi Klima Sistemleri İle İlgili Sık Sorulan Sorular
-
Merkezi Klima Sistemleri Hangi Ekipmanlardan Oluşur?
Merkezi klima sistemleri evlerdeki klima sistemlerinden farklı anlayış ile çalışmaktadır. Bir ana panel üzerinden birden fazla iç kanalı kontrol etmektedir, bu nedenle de birden fazla parçası bulunmaktadır. Bu parçalar; kondenser, kompresör, koiller, termostat ve dış birimdir. Kondenser sıcak havayı ve nemi dışarı atmaktadır. Kompresör soğutucu gazın sıcaklığını düşürme görevini üstlenmektedir. Koiller sistemin iç mekânda yer alan parçasıdır, soğutucu gazın sıcaklığını düşürmektedir. Termostat yine iç mekânda yer almaktadır, klima sistemindeki sıcaklık ayarı görevini üstlenmektedir. Dış birim ise, dış mekânda yer almaktadır, sıcak havayı ve nemi dışarı atmaktadır.
-
Merkezi Klima Sistemleri Maliyetli Midir?
Sistemin maliyeti elbette kurulacağı alana göre değişiklik gösterecektir. Kurulumundaki işçilik, malzemeler, binanın büyüklüğü önemlidir. Yine de merkezi bir sistem oluşturulacağı için diğer klima sistemlerine göre elbette maliyeti daha düşük olacaktır.
-
Merkezi Klima Sistemlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Sistemin bakımının yapılması daha kusursuz bir çalışma ortamı sağlayacaktır. Ayrıca sistemin uzun ömürlü olmasını da sağlayacaktır. Bakımlar belirli aralıklarla, kullanım alanına göre yapılmalıdır. Filtrelerin değiştirilmesi, iç mekân elemanlarının temizliği, gerekli durumlarda değişikliği gereklidir. Sıcak su sistemindeki bakımlar, iç dış elemanlardaki temizlik bakımını yeterli kılacaktır ve sistemin uzun ömürlü ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
-
Merkezi Klima Sistemlerinin Kullanımında Enerji Tüketimi Yoğun Mudur?
Merkezi klima sisteminin kullanımında enerji tüketiminde tasarruf sağlanabilmektedir. Elbette sistemin kurulu olduğu yapı ne kadar büyük ise, sistem de o derece büyüyecektir. Ancak cihazların bakımı, kalitesi, mekânın hava kalitesi, izolasyonu, genel merkezden ısının kontrolünün sağlanması ile birlikte verimli bir enerji tüketimi sağlanacaktır.
-
Merkezi Klima Sistemlerinin Kurulumu Neye Göre Belirlenir?
Sistem çevre dostu bir yapıya sahiptir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile villa tipi geniş yaşam alanlarına, hastane gibi sağlık kuruluşlarına, AVMlere ya da eğitim binalarına kurulmaktadır. Isıtma, soğutma ya da mekân içi havanın temizlenmesi amacı ile tercih edilebilir. Bu da, hangi mekânda, ne kadar büyüklükte bir alanda, hangi amaçla kullanılacağına göre değişmekte ve tercihi yapılmaktadır.